Monday, August 24, 2009

Doa ibu maqbul

Kisah Tauladan ke-3


Nama sebenar Juraij ialah Jurjis. Dia terkenal sebagai seorang soleh yang menghabiskan banyak masanya di tempat ibadatnya. Ketekunannya dalam mengabdikan diri kepada Allah menjadikan dia orang yang t
erkenal pada masa tersebut. Kealimannya disebut-sebut oleh orang ramai.

Kerana berhari-hari tidak pulang ke rumah, ibunya berasa sangat rindu kepadanya. Apabila tidak tahan merindui anaknya, Si ibu datang ke tempat Juraij beribadat lalu memanggilnya, Juraij! Juraij! dari jauh. Juraij mendengar teriakan ibunya, tetapi dia tidak menjawab, sebaliknya berkata dalam hatinya kepada Tuhan : “Ya Allah! Itu ibuku yang memanggilku, tetapi aku sedang menyembahMu.” Dia meneruskan ibadatnya.

Keesokannya, ibunya datang lagi memanggil-manggil Juraij seperti semalam. Namun Juraij tidak juga menyahutnya. Dia meneruskan ibadatnya. Ibunya pun pulang. Keesokannya lagi, ibunya data
ng lagi memanggil-manggil Juraij. Namun kali ini juga panggilannya tidak berjawab,

Si ibu pun pulang dengan perasaan hampa. Perasaan geram mula membuku di hatinya. Setibanya di rumah diapun berdoa : “Ya Allah! Janganlah Engkau cabut nyawa Juraij sebelum dia sempat melihat kecantikan wajah wanita jalang!” Apakah maksud di sebalik doa yang diungkapkan oleh ibu Juraij. Mungkin untuk menguji setakat mana kekuatan iman anaknya.

Maka wanita jalang yang dikatakan sangat cantik sebagai pengujinya. Semua lelaki dikatakan akan terpesona apabila menatap wajahnya. Tidak lama selepas itu, ibu Juraij pun berdoa, ramai daripada Bani Israel memperkatakan tentang kesolehan Juraij dan ketaatannya beribadat. Mereka semua bersetuju wanita jalang itu menggoda Juraij.

Pada suatu hari, datanglah wanita jalang itu menemui Juraij untuk memujuk rayunya. Juraij tidak mengendahkannya. Wanita tersebut amat kecewa dengan sikap Juraij dan bernekad dalam hatinya untuk membalas dendam terhadap Juraij. Setelah usahanya terhadap Juraij gagal, wanita itu pergi menggoda seorang lelaki pengembala kambing yang dia terserempak. Hasil daripada perhubungan haram dengan pengembala itu, wanita tersebutpun hamil.

Setelah
bersalin, wanita itu membawa bayinya di khalayak ramai. Dia menuduh Juraij telah melakukan perbuatan terkutuk terhadap dirinya sehingga melahirkan anak. Tanpa usul periksa lagi, orang ramaipun menyerbu Juraij. Mereka meruntuhkan tempat ibadat Juraij dan memukul Juraij. Juraij mempertahankan diri dan bertanya : “Kenapa kamu sekalian ini? Apakah kesalahanku yang membuatkan kamu semua memukulku?”

“Kamu telah m
elakukan zina dengan perempuan ini, anakmu ini buktinya,” jawab orang ramai.

Juraij merasa hairan, dia telah menghabiskan seluruh masa hidupnya untuk beribadat kepada Allah tetapi mengapa tiba-tiba datang fitnah yang besar menimpanya. Dia lantas teringat, mungkin kerana perbuatannya yang melebihkan ibadat sunat tetapi tidak melaksanakan yang wajib yakni menghormati ibunya. Ibunya telah beberapa kali memanggilnya sewaktu dia beribadat, tetapi panggilan ibunya tidak diendahkan.

Dan dia kini menghadapi tuduhan berbuat jahat hingga mendapat anak haram. Tanpa saksi tidak mungkin orang percaya walaupun berulang kali dia menafikannya. Dia berharap kepada Allah agar bayi itu bisa
menyatakan siapa ayahnya. Oleh itu, dia perlu memohon ampun dan restu daripada ibunya.

Kebetulan waktu itu ibunya datang, Juraij segera memohon ampun atas kesilapannya kerana tidak menghiraukan panggilan ibunya. Ibunya mengampunkan dan mendoakan agar Tuhan merahmati anaknya. Juraij berasa tenang dan pergi menghadapi orang ramai yang mengerumuninya.

“Bawa anak ini kemari dan dekatkannya kepadaku. Tunggu sebentar agar dapat aku solat sunat 2 rakaat,” ujar Juraij. Orang ramai akur dengan tindakannya.

Setelah selesai, dia memohon pertolongan Allah, Juraij menghampiri bayi tersebut lalu meletakkan jari telunjuk di tengah perut bayi itu sambil berkata : “Wahai bayi yang tidak berdosa, khabarkanlah siapakah sebenarnya bapamu?” Bayi itu tiba-tiba berkata : “Bapaku adalah seorang pengembala sambil menyebut namanya sekali.

Orang ramai yang hadir tercengang melihat bayi yang boleh bercakap. Kini baru mereka sedar yang mereka telah dibohongi oleh wanita itu. Lalu mereka mendatangi Juraij dan memohon maaf. Mereka juga berjanji untuk menggantikan tempat ibadat Juraij dengan bangunan yang diperbuat daripada emas.

Juraij menolak tawaran tersebut seraya berkata : “jikalau anda sekalian mahu menggantikannya, bangunkan sahaja semula, buatlah daripada tanah sebagaimana asalnya”. Sebaik sahaja tempat ibadatnya dibina semula, Juraij meneruskan ibadatnya di situ di samping tidak lagi mengabaikan ibunya sehinggalah dia kembali ke rahmatullah.


PENGAJARAN

1. Utamakanlah ibubapa kita dalam apa jua keadaan selagi tidak bertentangan dengan syariat.

2. Dahulukan perkara yang wajib daripada yang sunat kerana yang demikian pahalanya lebih besar.

3. Jangan biarkan perkataan berunsurkan doa yang tidak baik keluar daripada mulut ibu kita.

4. Sentiasalah meminta maaf kepada ibubapa kita agar diri kita sentiasa bersih daripada istilah “anak derhaka.”

5. Jagalah hati dan perasaan ibu kita, jangan biarkan ibu kita terguris walaupun sedikit kerana yang demikian membawa kita ke neraka.

No comments:

Post a Comment

Al-Qisah © 2008 Template by:
SkinCorner