Saturday, September 5, 2009

Tabib memeluk Islam

Kisah Tauladan ke-4

Pada suatu hari Junaid Al-Baghdadi menghidap sakit mata. Diapun memanggil tabib untuk merawat sakit matanya itu. Dia dinasihati oleh tabib supaya mengelakkan matanya daripada terkena air demi mempercepatkan menyembuh sakit matanya itu.

Bagaimanapun, ketika tabib itu berlalu pergi, Junaid bertekad untuk mangambil wudhu' termasuk membasuh muka, kemudian solat dan tidur. Apa yang anehnya, setelah mengenakan air sembahyang ke mukanya, tiba-tiba sakit matanya sembuh.

Pada saat itu Junaid terdengar satu suara, “mata Junaid sembuh kerana dia lebih redha kepadaKu. Sekiranya ahli neraka meminta kepadaKu dengan semangat Junaid nescaya aku kabulkan permintaannya.

Keesokan harinya, tabib itu datang untuk menziarahi Junaid, ternyata tabib itu kehairanan setelah melihat mata Junaid sembuh. “Apa yang kau lakukan wahai Junaid”. “Aku berwudhu' dan air itu mengenai muka dan mataku, lalu aku solat,” ujarnya.

Setelah menyaksikan peristiwa itu, tabib yang beragama Nasrani itupun menganut agama Islam. Itulah penawar daripada Tuhan yang menjadikan penyakit. Tabib tersebut mengatakan bahawa : “Sebenarnya, Junaid tidak sakit, tapi aku yang sakit, Junaidlah tabibku, kerana telah merawat sakit mata hatiku.
Pengajaran
1. Setiap penyakit ada penawarnya melainkan mati.

2. Allah yang menciptakan penyakit dan Allah jualah yang menciptakan penawarnya.

3. Apabila ditimpa sesuatu penyakit, kita hendaklah ikhtiar, doa dan tawakkal untuk sembuh.

4. Sebaik-baik tawakkal adalah yakin terhadap kekuasaan Allah tanpa keraguan walaupun sedikit.

5. Orang yang dikasihi Allah pasti akan diuji samada melalui harta, diri mahupun keluarga.

2 comments:

  1. salam ziarah.. blog yang sangat bermanfaat.. banyak cerita tauladan kat sini.. tq sudi share.. leh la sy ambil tauladan dari blog ni plak.. (^__^)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah,
    terima kasih diatas kisah ini....
    Saya akan postkan ini kedalam blog saya..

    ReplyDelete

Al-Qisah © 2008 Template by:
SkinCorner