Tuesday, January 18, 2011

Salahauhuddin Al-Ayyubi

Kisah Tauladan ke-14


Seluruh dunia kenal dan tahu akan kehebatan, keberanian dan keperkasaan pahlawan besar Islam Salauhuddin Al-Ayyubi dalam peperangan Salib. Di bawah panglima besar ini, beberapa bumi Islam dapat dibebaskan dari penjajahan tentera salib kristian.


Beliau telah mencurahkan segala qudratnya dalam perang ini untuk mengembalikan maruah umat Islam yang dipermainkan oleh kaum musyrikin. Bumi Palestin yang telah dijajah oleh Kristian selama 90 tahun akhirnya telah dibebaskan.


Kekayaan Negara-negara Islam yang dapat dibebaskan digunakan sepenuhnya untuk kepentingan rakyat dan mempertahankan negara daripada serangan musuh. Di Mesir, Salauhuddin membina sebuah benteng tebal yang yang kukuh dan panjangnya lebih dari 1 kilometer.


Di Damaskus pula didirikan rumah atau tempat bagi orang-orang miskin. Begitu juga di Sudan, Yaman dan lain-lain negara yang pernah ditadbir oleh panglima besar ini di mana terdapat banyak bangunan-bangunan yang untuk kebajikan rakyat.


Setelah bertahun-tahun memimpin negara Islam dan berperang melawan tentera Salib bersama ayah mertuanya yang bernama Nuruddin Az-Zanki, tibalah masanya Salauhuddin kembali ke rahmatullah. Di saat kewafatannya berlakulah peristiwa yang amat menyedihkan.


Orang-orang besar dan kerabat diraja menyaksikan kewafatan beliau sambil mengalirkan air mata di atas pemergiannya. Orang ramai juga lebih terharu lagi apabila membuka tempat penyimpanan hartanya kosong dan begitu juga dengan harta kerajaannya kosong.


Semuanya telah digunakan untuk perang dan kebajikan rakyat. Hinggakan untuk membeli kain kafan pun tidak ada. Maka pembesar-pembesar dan raja-raja berpakat untuk mengutip derma bagi membeli kain kafan untuk pengurusan jenazah panglima.


Ini membuktikan bahawa panglima tidak memikirkan sama sekali tentang dirinya. Semuanya dicurahkan demi kepentingan Islam yang tercinta semata-mata. Allahu Akbar, semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya.


Pengajaran

1.Kesanggupan melakukan apa sahaja demi Islam akan dibalas oleh Allah dengan ganjaran yang tidak terhitung nilainya.

2.Keprihatinan seorang pemimpin terhadap rakyat dan orang bawahannya menjadikan diri mereka disayangi dan dihargai meskipun setelah mereka mati.

3.Kesanggupan melakukan apa sahaja demi Islam akan dibalas oleh Allah dengan ganjaran yang tidak terhitung nilainya.

4.Kematian mereka hanya pada zahirnya sahaja, namun tetap hidup sehingga sekarang dan masih segar di dalam jiwa ummat Islam.


Mohd Ubaidillah Al-Musawi

Adaptasi Karya Al-Faqir I

Koleksi Al-Qisah 40


No comments:

Post a Comment

Al-Qisah © 2008 Template by:
SkinCorner