Thursday, December 31, 2009

Mimpi Abi Qalabah

Kisah Tauladan ke-9


Pada suatu hari, Abi Qalabah terlihat dalam mimpinya seolah-olah ada kubur pecah dan keluar mayat-mayat dari kubur itu. Mereka semua duduk di tepi kubur dan setiap orang pada wajahnya terdapat nur (cahaya).

Dikalangan mereka, Aku melihat seorang lelaki dari tetanggaku, tiada nur pada wajahnya, maka aku berkata kepadanya : “Aku tidak melihat nur di wajahmu?” jawab mayat itu, “sesungguhnya anak-anak mereka dan teman-teman mereka memberi petunjuk dan sedekah. Aku mempunyai anak yang tidak soleh, ia tidak mendoakan aku dan tidak bersedekah untukku. Oleh sebab itu, tiada cahaya di wajahku dan aku rasa malu kepada teman-temanku.

Apabila Abi Qalabah tersedar dari mimpinya, lalu dia mencari anak kepada lelaki tersebut dan menceritakan hal yang dilihatnya dalam mimpi. Berkata anak tetangganya itu : “Aku bertaubat di hadapanmu dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi buat selama-lamanya.” Maka sejak itu anaknya sentiasa berbuat kebaikan, berdoa dan bersedekah untuk ayahnya.

Suatu ketika Abi Qalabah melihat kejadian yang lain dalam mimpinya. Dia melihat wajah orang lelaki itu terang cahayanya berbanding temannya. Dia berkata ; “Wahai Abi Qalabah, semoga Allah membalasmu dengan kebaikan. Engkau telah menyelamatkanku daripada malu terhadap teman-temanku.

Maka, legalah Abi Qalabah mendengarkan itu. Begitulah pentingnya doa anak yang soleh buat ibu bapa yang telah meninggal dunia. Abi Qalabah juga mendoakan untuk ayahnya agar bersemadi dengan aman.

Pengajaran:

1. Mati itu pasti dirasai bagi setiap yang hidup, cuma tidak diketahui bila sahaja.
2. Semua perkara akan putus melainkan tiga perkara :
- sedeqah yang berkekalan
- ilmu yang bermanfaat
- doa anak yang soleh
3. Adalah mimpi orang yang beriman 1/5 daripada kenabian dan adalah benar.
4. Sebagai seorang anak, kita hendaklah menunaikan kewajipan kepada ibubapa meskipun setelah mereka tiada.

No comments:

Post a Comment

Al-Qisah © 2008 Template by:
SkinCorner